Acht Mauritiaanse en internationale vakbondsvertegenwoordigers zijn gearresteerd en aangeklaagd wegens een vreedzame demonstratie buiten bij het FIFA-congres in Mauritius. Hierbij riepen ze de FIFA op tot een nieuwe verkiezing van een WK-gastland, dat voor het WK 2022 is toegekend aan Qatar.

“We deden niets dat wettelijk verboden is, maar we werden op illegale wijze gearresteerd omdat we de mensen de waarheid willen vertellen over de afschuwelijke situatie rond werknemersrechten en veiligheid in Qatar. De actie van de politie vandaag bedreigt de democratie in Mauritius,” zegt de lokale vakbondsleider Toolsyraj Benedyn, tevens vicevoorzitter van de Afrikaanse regionale organisatie van het Internationaal Vakverbond ITUC.

Volgens de Mauritiaanse wet mogen tot 12 mensen onaangekondigd een vreedzame demonstratie houden. Hoewel vele anderen zich wilden aansluiten bij de demonstratie, besloten de drie vakcentrales MLC, MTUC en NTUC veilig binnen de juridische grenzen te blijven en vastgestelde politieprocedures te volgen. De politie arresteerde de acht juist voordat de autocolonne van de FIFA passeerde, op weg naar de opening van het congres. Vervolgens werden ze beschuldigd van het zonder vergunning organiseren van een demonstratie.

“We weten nog niet of dit uitsluitend op verzoek van de FIFA is gebeurd of dat ook Qatar haar financiële macht gebruikt om Mauritius verraad te laten plegen aan haar eigen democratische tradities. De FIFA zou zich moeten schamen door zich zo te laten gebruiken, om het repressieve beleid van Qatar te exporteren naar het land waar het congres gehouden wordt”, zeg de algemeen secretaris van het ITUC/IVV, Sharan Burrow. “Wij eisen dat de autoriteiten de acht gearresteerden vrijlaten en alle beschuldigingen tegen hen intrekken”.

Op de vooravond van het congres werd Mauritius geraakt door de laatste in een reeks corruptieaantijgingen. Hierbij werd de voorzitter van de nationale voetbalbond, Dinnanathlall Persunnoo beschuldigd van betrokkenheid bij match-fixing. Persunnoo heeft de aantijgingen ontkend. De afgevaardigden op het congres hebben te maken bij controverse over financiële transparantie, leeftijdsgrenzen voor FIFA-afgevaardigden en het besluit om het WK toe te kennen aan Qatar.

Voorafgaand aan de opening van het congres opende Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, een nieuw voetbalveld op een door de FIFA gesteund trainingscentrum. De voetbalbond van Mauritius doopte het hoofdkwartier om tot het “Sepp Blatter Voetbalhuis”.