Abdes Ouaddou, die 57 keer voor het Marokkaanse elftal uitkwam maar in Qatar als een slaaf behandeld werd, heeft andere voetballers gewaarschuwd over de gevaarlijke verleiding om in deze Golfstaat te spelen.

Qatar won op controversiële wijze de kandidaatstelling voor het WK 2022 en contracteert buitenlandse spelers om de prestaties van de eigen spelers te verbeteren. Zo hopen ze uiteindelijk hun positie op de FIFA-ranglijst te verbeteren. Momenteel staan ze op deze lijst met 207 landen op plaats 101.

In een exclusief video-interview voor de “Re-run the vote”-campagne van het ITUC/IVV en Equal Times, zei Abdes Ouaddou: “Ik ga de ogen openen van de spelers in de Franse en Europese competities. Jullie moeten weten dat zelfs als je voor drie of vier jaar tekent, er geen enkele garantie is dat dit nagekomen wordt. Ze zullen je contract opengooien zonder respect voor de voorwaarden.”

Abdeslam Ouaddou klom op tot de hoogste regionen van het Europese en internationale voetbal door te spelen voor AS Nancy en Fulham, evenals het nationale elftal van Marokko. Hij werd gecontracteerd om in Qatar te spelen, maar zijn club weigerde zich aan de voorwaarden van zijn contract te houden.

Toen Ouaddou een klacht wou indienen, liep hij tegen dezelfde intimidatietactiek aan die volgens het ITUC/IVV gebruikt wordt tegen bouwvakkers in Qatar. “Het was erg moeilijk om het land te verlaten, omdat we via mijn advocaat een klacht ingediend hadden bij de FIFA. Hierin werd gevraagd mijn rechten en de voorwaarden van mijn contract te respecteren. Eerst kreeg ik geen uitreisvisum en toen werd me gevraagd om mijn klacht bij de FIFA in te trekken omdat dit het imago van Qatar zou kunnen schaden. Ik weigerde dit te doen.

“Uiteindelijk mocht ik het land verlaten, maar alleen onder bedreiging – je kunt vertrekken maar wees ervan bewust dat je zaak pas na vier tot vijf jaar gehoord zal worden, we zijn erg machtig bij de FIFA – waarschuwden de Qataris”, zegt Abdes Ouaddou.

Het ITUC, het Mauritius Labour Congress (MLC), de Mauritius Trade Union Congress (MTUC) en de National Trade Unions Confederation (NTUC) hebben op het FIFA-congres in Mauritius afgelopen week een brief geschreven aan voorzitter Sepp Blatter van de FIFA. Hierin eisen zij onmiddellijk actie in het geval van Abdes Oudddou en Zahir Belounis.

De Frans/Algerijnse spits Zahir Belounis zit vast in Qatar nadat hij gecontracteerd werd om voor een team in dat land te spelen. De club is hem zijn loon verschuldigd en hij dreigt met een hongerstaking als er niet aan de voorwaarden van zijn contract wordt voldaan en zijn uitreispapieren niet getekend worden. Pas dan kan hij het land met zijn vrouw en twee jonge dochters verlaten.

“Qatar probeert respect en geloofwaardigheid van de internationale gemeenschap te kopen, maar ze nemen geen verantwoordelijkheid voor de behandeling van spelers en migrantenarbeiders in hun land. Als Qatar de mensen- en arbeidersrechten niet naleeft, moet de FIFA de stemming voor het WK 2022 overdoen”, zegt Sharan Burrow.

Het ITUC, de Mauritiaanse vakbonden en de voetbalfans zullen op vrijdag 31 mei deelnemen aan een protestactie buiten het FIFA-congres. Op dat moment zullen de afgevaardigden het congrescentrum betreden voor de officiële opening van het congres.

Bekijk het interview met Abdes Ouaddou