Schokkende nieuwe details in het verhaal achter de controversiële verkiezing van Qatar tot gastland van het WK 2022 komen aan het licht.

Op dinsdag werd een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift France Football. Hierin worden de schimmige handeltjes achter de schermen onthuld waarmee Qatar de verkiezingen kon winnen, inclusief beschuldiging van omkoping van FIFA-directieleden.

Het beschrijft gedetailleerd de betrokkenheid van Franse functionarissen uit de sport- en politieke wereld en reikt tot in het hart van het Elysee-paleis, tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy.

Het rapport vraagt zich daarnaast af “hoeveel mensen moeten er sterven om de stadions te bouwen?” Sharan Burrow van het ITUC en deze publicatie uit de Equal Times wordt geciteerd met betrekking tot situatie van migrantenarbeiders in Qatar.

Met de vraag “wat zou er gebeuren als het verkiezingsproces opnieuw gehouden zou worden?” baseert het rapport van 15 pagina´s zich op onderzoek van de journalisten Eric Champel en Philippe Auclair.

Hierin worden achtergronden geschetst van de aankoop door Qatar van de favoriete club van Sarkozy, Paris Saint-Germain. Deze club werd gered van faillissement door een deal die klaarblijkelijk door de voormalige president zelf gefaciliteerd werd.

Het kleine Golfstaatje is hard op weg om haar internationale invloed uit te breiden, als tegenwicht tegen haar sterke buren Iran en Saoedi-Arabië. Qatar is daarnaast inmiddels een grote speler geworden op de Franse onroerendgoedmarkt en is betrokken bij grootschalige bedrijfsinvesteringen.

Belastingvoordelen voor Qatarese bedrijven en nauwe banden tussen het Qatarese koninklijk huis en Franse politieke kopstukken, waaronder enkele uit de huidige regering, hebben volgens een recentelijk artikel in het toonaangevende Franse weekblad Marianne geleid tot Qatarese investeringen ter waarde van meer dan 6 miljard euro in acht van de grootste bedrijven in Frankrijk.

Het “Qatargate”-rapport van France Football gaat verder dan deze nieuwe gelegenheidscoalitie tussen Qatarese en Franse bedrijven en politici en noemt een reeks prominente ex-voetballers die betrokken zijn bij de wereldwijde public-relationscampagne van Qatar.

Het roept de aantijgingen uit de Britse krant Sunday Times in herinnering, waarin de hoge Afrikaanse FIFA-officials Jacques Anouma en Issa Hayatou bedragen van 1,5 miljoen dollar kregen om voor de organisatie van het WK op de kandidatuur van Qatar te stemmen.

De oorspronkelijke bron van deze aantijgingen – iemand die Qatar hielp dingen naar het WK – heeft deze beschuldigingen vervolgens zonder verdere uitleg teruggetrokken. Mohamed bin Hammam, de persoon die de campagne leidde, is sindsdien wegens corruptiebeschuldigingen door de FIFA geschorst.

De algemeen secretaris van ITUC, Sharan Burrow, verwelkomde de resultaten en de oproep aan de FIFA om de verkiezing voor de organisatie van het WK 2022 opnieuw te openen.

“Qatar gooit er wereldwijd miljarden dollars tegenaan om politieke gunsten te kopen en een mooi masker op een lelijke realiteit te zetten, de realiteit van een economie gebaseerd op moderne slavernij.

“Zelfs als FIFA de vermoedens rond corruptie weet te sussen, zal de stank van mishandeling en uitbuiting van honderdduizenden migrantenarbeiders blijven hangen. FIFA moet de stemming voor het gastland van het WK 2022 overdoen, voor haar eigen reputatie en als duidelijk signaal dat de weigering van Qatar om haar enorme groep migrantenarbeiders fatsoenlijk te behandelen zo niet verder kan”, zei ze.

Dit nieuws is voor het eerst verschenen in Equal Times op 29 januari 2013.