Er zal door vakbonden op 24 mei in Londen druk gelobbyd worden bij de afgevaardigden op het UEFA-congres, als onderdeel van de campagne om een betere behandeling van migrantenarbeiders af te dwingen. Dit betreft bijvoorbeeld arbeiders die gecontracteerd zijn voor de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar en voetballers die momenteel in deze Golfstaat spelen.

Het Internationaal Vakverbond (ITUC/IVV) en het Britse Trades Union Congress (TUC) roepen de UEFA op om de afschuwelijke behandeling van werknemers en spelers in Qatar aan te pakken en steunt de oproep aan het FIFA om de stemming voor het WK 2022 over te doen, als de Qatarese regering geen actie onderneemt.

De wrede behandeling van migrantenarbeiders in Qatar en een regering die nalaat de rechten van werknemers te verbeteren zijn de belangrijkste kritiekpunten van de vakbonden. Lage lonen, uitzonderlijk lange werktijden, een verbod op deelname aan vakbonden, lage veiligheidsnormen en veelvuldig misbruik onder het strenge systeem van visumsponsoring in het land hebben geleid tot beschuldigingen dat Qatar zich gedraagt als een 21ste-eeuwse slavenstaat.

Campagnemedewerkers van het ITUC/IVV en de TUC zullen vandaag een petitie overhandigen waarin het misbruik van spelers en werknemers in Qatar aan de kaak gesteld wordt. Deze petitie is getekend door duizenden voetbalfans van over de hele wereld. De vakbondsorganisaties hebben Michel Platini, voorzitter van de UEFA, aangeschreven om tijdens het congres in Londen het volgende te doen:
- Leden van het bestuur van de FIFA te kiezen die zich inzetten voor hervormingen en het respecteren van mensen- en vakbondsrechten.
- De UEFA-afgevaardigden bij het FIFA-congres in Mauritius volgende week informeren over de zware werkomstandigheden in Qatar, zowel voor voetballers die momenteel onder contract staan van clubs aldaar als voor bouwvakkers die de infrastructuur van het WK bouwen.
- Een petitie in ontvangst te nemen van het ITUC/IVV en de TUC waarin een oproep gedaan wordt aan de FIFA om de stemming voor het WK 2022 over te doen, tenzij Qatar hervormingen doorvoert.

Vakbonden voeren campagne om opnieuw te stemmen over de organisatie van het WK 2022 in Qatar, wegens ernstig misbruik van werknemersrechten, een toenemend aantal ongevallen met dodelijke afloop onder bouwvakkers en het gebrek aan druk vanuit de FIFA op Qatar tot hervorming van de arbeidswetten.

De algemeen secretaris van het ITUC/IVV, Sharan Burrow zei: “De oproep aan de FIFA om de stemming voor het WK 2022 over te doen komt na jaren vol niet nagekomen beloften van hervorming van de FIFA en Qatar. Dit is geen besluit dat de vakbonden lichthartig hebben genomen.

“Er is nog altijd tijd om de stemming over te doen, omdat het WK 2022 vijf jaar voor de planning is toegekend. Er zullen meer werknemers tijdens de bouw van de infrastructuur voor het WK sterven dan er spelers op het veld zullen staan, tenzij stappen genomen worden om de arbeidsomstandigheden in Qatar te verbeteren.”

De algemeen secretaris van de TUC, Frances O’Grady zei, “Het aantal werknemers dat jaarlijks komt te overlijden in de bouw in Qatar ligt acht keer hoger dan in Groot-Brittannië en andere ontwikkelde landen. Met het UEFA-congres hier in Londen kunnen we niet toelaten dat de afgevaardigden deze sterf- en letselgevallen van werknemers over het hoofd zien.

“Voetbalfans over de hele wereld zullen geschokt zijn als ze horen op welke manier werknemers behandeld worden: deze situatie lijkt op een soort moderne vorm van slavernij. We zullen de steun van de UEFA eisen om druk tot hervorming uit te oefenen op Qatar om de stemming voor het WK 2022 over te doen.”

Het ITUC heeft een fanzine uitgegeven onder de naam “Workers United”. Hierin wordt het verhaal verteld van twee profvoetballers die gecontracteerd werden nadat ze eerst in Frankrijk speelden:
- De Frans/Algerijnse spits Zahir Belounis zit vast in Qatar nadat hij gecontracteerd werd om voor een team in dat land te spelen. Zijn loon wordt ingehouden en hij dreigt met een hongerstaking, tenzij aan de voorwaarden van zijn contract voldaan wordt en zijn uitreispapieren getekend worden. Alleen hiermee kan hij het land verlaten.
- De Marokkaanse international Abdeslam Ouaddou die voor AS Nancy-Lorraine en Fulham speelde, heeft recht op achterstallig loon nadat zijn Qatarese club zich niet hield aan zijn contract tot 2015. Ouaddou werd geïsoleerd van zijn teamgenoten en gedwongen tot training in de zomerse hitte.